Mange hockeyfans vil si at det bare finnes en type hockey – og det er selvfølgelig vanlig ishockey. Det er helt greit å mene det, kanskje særlig i et land som Norge. Det er relativt få som følger med på ishockey i Norge, i hvert fall sammenlignet med land som Sverige eller Canada, og da er det kanskje greit å ha fokus på den mest sentrale varianten. Når det er sagt, så finnes det flere andre typer spill som også regnes inn under samlebetegnelsen hockey.
Bandy – en variant av hockey eller ikke?
Det er delte meninger om hvorvidt bandy er en variant av hockey eller ikke. Noen vil si at det er slik, men andre vil mene at de to idrettene bare deler enkelte fellestrekk. Det finnes uten tvil både likheter og en felles historie.
I dag spilles det profesjonell bandy i Russland og Sverige. Derfor følger norske fans med på ligaene i disse landene, og da selvfølgelig særlig den svenske Bandyallsvenskan. Når det gjelder spill på kampresultat, for eksempel med en Bet365 Bonus i tillegg, er det også kampene i slike ligaer som er mest aktuelle.
Bandy omtrent som vi kjenner spillet i dag, oppsto på 1800-tallet i England. Videre spredte seg bandy, som da ofte ble omtalt som «hockey på is» til Sverige, Norge og andre land. I Norge var også ishockey og bandy en idrett, med ulike varianter, frem til en splittelse i perioden 1929-1934. Det eksisterende forbundet med navn Norges Ishockeyforbund skiftet navn til Norges bandyforbund i 1929, og et nytt Norges Ishockeyforbund ble stiftet i 1934.
Landhockey
Landhockey er ikke en veldig populær idrett i Norge, men internasjonalt er bildet et helt annet. Det spilles landhockey i nesten 100 land over hele verden, noe som også kan forklares med det engelske imperiet. Landhockey i moderne form oppsto nemlig ved engelske privatskoler på 1800-tallet, og senere har også tidligere engelskdominerte land som Pakistan og India lagt sin elsk på landhockey. Ikke minst er landhockey nasjonalsporten i Pakistan.
Landhockey spilles enten utendørs eller innendørs. Banen er i utgangspunktet gress, men kunstgress blir alt vanligere. Det er elleve spillere, inkludert målvakt, på hvert lag. Det benyttes selvfølgelig køller, og en hard ball i plast.
Kjelkehockey
Kjelkehockey, også kalt paraishockey, er en variant av ishockey som hovedsakelig spilles av utøvere med bevegelseshemninger. Spillerne sitter på en smal kjelke, som egentlig kan sammenlignes med en stor skøyte plassert under kroppen. Spillet forutsetter bruk av armer og overkropp, noe som gjør at kjelkehockey hovedsakelig spilles av utøvere som sitter i rullestol.
Spillerne i en kamp paraishockey har to små køller, som også benyttes til å ta seg fram på isen. Derfor har køllene også pigger, som gjør det mulig å få feste i isen. En omgang i kampene varer i 15 minutter. Norge har hatt stor fremgang i paraishockey, med gull fra både VM, EM og OL.
Det finnes flere andre mindre vanlige varianter av hockey, men kombinasjonen bandy, landhockey og kjelkehockey bør være et flott komplement for enhver hockeyfan som vil utvide horisonten litt.